Mergi la conținut

Didibao Craiova

De ce spun că CSU Craiova este echipa Federației și alte mici amănunte care lămuresc pozițiile mele din acest moment

Stefan Beldie
Stefan Beldie
3 min timp de citire

Cineva de la Craiova m-a întrebat de ce-mi permit să spun în emisiuni că CSU Craiova ar fi echipa Federației.

Normal, e un fel de-a spune.

Juridic, nu-i echipa Federației, dar…

Această echipă n-a pornit în fotbal de unde era firesc să pornească o echipă nou înființată – liga a V-a sau, în cel mai fericit caz, liga a IV-a dacă AJF Dolj găsea de cuviință.

Deși au trecut niște decenii bune de când în prima divizie erau omorâte echipe pentru a face loc altora înființate peste noapte, uite că bucăți de istorie se repetă: CSU Craiova a primit plocon din partea FRF un loc direct în liga a doua.

De-asemenea, cum să nu-mi atragă atenția faptul că, pentru prima dată în istoria fotbalului craiovean, o echipă locală se reunește la centru de pregătire al FRF de la Mogoșoaia.

E o simbolistică aparte inclusiv în acest fapt aparent mărunt.

Un pic de clar și de neclar

În fine, mai e ceva care-mi irită văzul și gândurile: încercarea aceasta forțată de-a convinge pe toată lumea că echipa nou înființată este deținătoarea de drept a tot ceea ce a reprezentat Știința în fotbalul românesc.

În 1991, secția de fotbal a Clubului Sportiv Universitatea Craiova s-a desprins de organizația-mamă.

Echipa de fotbal s-a numit Universitatea Craiova, iar societățile care au adminsitrat-o s-au numit în fel și chip, după interesul diverșilor care au controlat-o și după modificările legislative.

Acești domni, pentru a scăpa de datorii, au tot înființat societăți noi care au administrat clubul de fotbal până când această practică n-a mai fost posibilă.

Așa s-a ajuns, după mai bine de 20 de ani, ca actuala societate care administrează clubul să se numească Fotbal Club U Craiova SA. Asta pentru că George Constantin Păunescu, George Ilinca, Dinel Staicu, Adrian Mititelu etc. au epuizat o grămadă dintre variantele posibile.

Pe site-ul FRF, denumirea echipei este FCU Craiova SA. Presupun că așa scrie și pe Certificatul de Identitate Sportivă.

CSU Craiova, echipa trimisă de FRF direct în Liga a II-a reprezintă o asociere între Clubul Sportiv Universitatea Craiova și o societate comercială numită Blue Lion Capital.

Clubul sportiv vine cu toate elementele brand-ului, Blue Lion Capital vine cu banii și posibilitatea de-a înscrie o echipă în fotbalul profesionist.

Orașul Craiova e și el parte din asociere prin intermediul Consiliului Local Craiova, care Consiliu Local pune la dispoziția clubului de fotbal baza de pregătire din Lunca Jiului și stadionul Ion Oblemenco.

Nu am reușit să aflu exact dacă acestea două vor costa ceva, singura informație pe care o am este că ar exista o plată – procent din încasările provenite din vânzarea biletelor.

Cine este Universitatea Craiova?

Echipa lui Mititelu este continuatoarea secției de fotbal desprinse din Clubul Sportiv Universitatea Craiova. Dacă nu ar fi fost, nu ar fi existat din ’91 până în 2011 în prima ligă.

Prin urmare, clubul Sportiv Universitatea Craiova s-a asociat cu municipalitatea și o societate privată pentru înființarea unui nou club de fotbal.

Acum, nu știu cum au sărbătorit cele două cluburi 65 de ani de la primul lor meci de fotbal, dar asta-i o problemă care ține mai mult de farmecul local.

Dacă echipa lui Mititelu nu e Universitatea Craiova, unde a activat Pavel Badea între 2002 și 2005? Și la ce echipă a ocupat funcții de conducere?

CV-ul lui Pavel Badea pe vremea în care CSU Craiova nu exista

Dacă echipa lui Mititelu nu e Universitatea Craiova, de ce primarul Olguța Vasilescu i-a acordat sprijin moral în perioada de vîrf a conflictului cu FRF?

Dacă echipa lui Mititelu nu e Universitatea Craiova, de ce grupările de fani care acum anunță că susțin noul proiect au încurajat atâția ani această formație acasă și în deplasări?

Care-i treaba cu Didibao

Acum ceva ani, pe piață existau înlocuitori pentru toate mărcile faimoase. Chinezii inventau produse care încercau să imite originalul ca denumire, dar nu făceau mari eforturi când venea vorba de calitate.

Adică pentru Diadora exista Didibao.

Pentru Adidas exist Adibas.

Pentru Seiko exista Sciko.

Și-asa mai departe.

Oamenii nu aveau cultura mărcilor originale și puteau fi ușor păcăliți.

Curiozitatea mea este cum vor sta lucrurile acum la Craiova.

Au oamenii suficientă dragoste față de adevăr încât să-l accepte chiar dacă din anumite puncte de vedere este neplăcut?

Sau se vor lăsa amăgiți de o denumire asemănătoare și vor cumpăra Didibao doar pentru că astăzi imitația pare de-o calitate mai bună decât originalul?

PS: textul acesta nu pune la îndoială dorința și putința oamenilor de la CSU Craiova de-a face o echipă serioasă pentru oraș. Pune la îndoială doar încercarea de-a se da prea repede ceea ce nu sunt la ora actuală.

Stefan Beldie Twitter

Ziarist sportiv interesat de fotbalul românesc și dezinteresat de prietenii cu oameni de fotbal, case de pariuri etc. În acest moment, am două colaborări în presa sportivă - iAM Sport și Digi Sport.


Postări asemănătoare

Doar dacă ești abonat Public

Șucu e pe punctul să descopere ceva interesant legat de fotbalul românesc... Sau nu.

De câte ori văd imagini cu Dan Șucu nelămurit de evoluțiile Rapidului, de atâtea ori îmi vine în minte o situație pe care acesta a trăit-o acum mulți ani, pe la începuturile afacerilor sale cu mobilă. Mai exact, pe când a cumpărat o fabrică de mobilă de la stat, parcă

Dan Șucu după un meci pierdut de Rapid cu Petrolul.
Doar dacă ești abonat Public

De ce Digi Sport ar trebui să-i aducă pe Ion Crăciunescu și pe Marius Avram în aceeași emisiune

Zilele trecute, Ion Crăciunescu și-a exprimat în direct o nemulțumire legată de statutul său la Digi Sport. Mai exact, legat de ceea ce percepe dânsul despre acest statut. Și a făcut-o atingând și o problemă care probabil exista de mai multă vreme în mintea sa - faptul că Digi Sport

Conflictul Ion Crăciunescu - Marius Avram
Doar dacă ești abonat Public

Varga greșește dacă-l dă afară pe Mandorlini de la CFR Cluj

Zvonurile sunt mai vechi, dar s-au întețit după fiecare dintre ultimele 3 meciuri în care CFR Cluj nu a câștigat. De fiecare dată, apare ideea că Varga nu are răbdare și confirmarea analiștilor că-i firesc să nu aibă răbdare raportat la ce sume a investit. Ambele chestiuni sunt adevărate. Dar

Andrea Mandorlini a făcut echipa CFR-ului să joace chiar dacă a pierdut foarte mulți jucători.