Mergi la conținut

De ce nu-mi place sistemul cu play off și play out

Acest sistem este impus de televiziuni ca o formă de-a exploata maxim produsul Liga 1 fără interes față de consecințele pe termen mediu ale acestei idei

Stefan Beldie
Stefan Beldie
2 min timp de citire
Metafora icrelor negre pentru sistemul play off / play out - de ce acest sistem e nociv pentru Liga 1
Derby-ul Steaua – Dinamo este precum caviarul. Cu cât e mai rar, cu atât e mai apreciat. 4 meciuri într-un sezon vor încânta doar pe termen scurt. Plictisul stă la colț atunci când transformi o plăcere aparte în ceva obișnuit

Mai bine de 10 ani, presa sportivă a tot scris despre necesitatea reducerii numărului de echipe în Liga 1 la vreo 14 – 16 echipe, poate chiar 12 într-un caz extrem.

Totul dintr-un considerent simplu – nu am avea suficientă valoare concentrată la nivelul primei divizii.

Prea multe echipe slabe ajung să joace la un nivel prea înalt, prea multe echipe mediocre ajung să doarmă în campionat după ce se asigură c-au scăpat de retrogradare.

Apoi, a apărut ideea de-a avea și mai puțin de 16 formații în Liga 1, iar sistemul competițional să presupună play off și play out.

Parcă aud râsul domnului Dragomir cum gâlgâie ușor în gâtlejul care a născut atâtea reacții tâmpite:

Vă dați seama? Am avea 4 derby-uri Dinamo – Steaua într-un an!

Îmi dau seama.

Dacă Steaua și Dinamo se întâlnesc de 4 ori într-un sezon, atunci se pierde mult tocmai din interesul față de acest meci.

Din anticipare.

Din forța rarității.

Devine ceva obișnuit, ceva ce îți poți permite ușor să ratezi pentru că oricum va „veni” repede din nou.

Nu mai vorbesc de situația în care două echipe s-ar întâlni și-n Cupa României, în meciuri tur-retur. S-ar ajunge așa la 6 meciuri pe sezon.

Glumind serios, ar trebui să luăm exemplul relației dintre icrele negre și Michael Jordan.

Omul susținea că-i plac atât de mult încât ar mânca icre negre de câteva ori pe zi.

Nu o face însă.

Nu o face deși și-ar permite lucrul acesta.

Pur și simplu îi este teamă că nu va mai avea nici un fior de plăcere gastronomică dacă ar avea oricând la dispoziție acest produs.

Așa că se abține și mănâncă icre negre doar de câteva ori pe an.

Oricât de deplasat ar putea să pară, anumite meciuri din Liga 1 sunt pentru suporteri precum icrele negre pentru Michael Jordan: o delicatesă care ar trebui bine dozată pentru a-și păstra savoarea.

Prin urmare, poate pe termen scurt toată lumea ar fi încântată: suporterii, televiziunile, cluburile.

Pe termen lung, modelul de urmat este cel din campioantele cu fotbal adevărat.

Adică reguli clare, comisii independente și responsabile, arbitri în primul rând cinstiți, apoi valoroși, obligativitatea de-a finața propriul centru de copii și juniori cu sume decente.

Înțeleg dorința televiziunilor de-a-și recupera investiția cât mai repede și teama lor că e posibil să nu reușească acest lucru.

Pe de altă parte, LPF și cluburile trebuie să înțeleagă că în calitate de proprietari ai produsului numit Liga 1 sunt pe termen lung în acest joc.

Deci ar trebui să-și protejeze bunul inclusiv prin decizii care să-l ferească de depreciere, așa cum o face acest sistem de organizare a campionatului.

Stefan Beldie Twitter

Ziarist sportiv interesat de fotbalul românesc și dezinteresat de prietenii cu oameni de fotbal, case de pariuri etc. În acest moment, am două colaborări în presa sportivă - iAM Sport și Digi Sport.


Postări asemănătoare

Doar dacă ești abonat Public

Șucu e pe punctul să descopere ceva interesant legat de fotbalul românesc... Sau nu.

De câte ori văd imagini cu Dan Șucu nelămurit de evoluțiile Rapidului, de atâtea ori îmi vine în minte o situație pe care acesta a trăit-o acum mulți ani, pe la începuturile afacerilor sale cu mobilă. Mai exact, pe când a cumpărat o fabrică de mobilă de la stat, parcă

Dan Șucu după un meci pierdut de Rapid cu Petrolul.
Doar dacă ești abonat Public

De ce Digi Sport ar trebui să-i aducă pe Ion Crăciunescu și pe Marius Avram în aceeași emisiune

Zilele trecute, Ion Crăciunescu și-a exprimat în direct o nemulțumire legată de statutul său la Digi Sport. Mai exact, legat de ceea ce percepe dânsul despre acest statut. Și a făcut-o atingând și o problemă care probabil exista de mai multă vreme în mintea sa - faptul că Digi Sport

Conflictul Ion Crăciunescu - Marius Avram
Doar dacă ești abonat Public

Varga greșește dacă-l dă afară pe Mandorlini de la CFR Cluj

Zvonurile sunt mai vechi, dar s-au întețit după fiecare dintre ultimele 3 meciuri în care CFR Cluj nu a câștigat. De fiecare dată, apare ideea că Varga nu are răbdare și confirmarea analiștilor că-i firesc să nu aibă răbdare raportat la ce sume a investit. Ambele chestiuni sunt adevărate. Dar

Andrea Mandorlini a făcut echipa CFR-ului să joace chiar dacă a pierdut foarte mulți jucători.