Mergi la conținut

Gazeta bate din nou penalty la colțul scurt

Gazeta Sporturilor se află într-un proces de educare a publicului în legătură cu ce e bine și ce nu e bine să gândești, să spui și să faci

Stefan Beldie
Stefan Beldie
2 min timp de citire
Gazeta Sporturilor și penalty-urile bătute la colțul scurt.

Un astfel de proces este întotdeauna ceva nobil.

Prin urmare, ca individ care scriu despre lucruri nobile – fotbalul din Liga 1 – mă voi apleca astăzi asupra inițiativei colegilor mei.

Și voi continua să o fac de câte ori îmi vor da ocazia să mă amuz pe seama încercării lor de-a se da virtuoși fără să fie cazul.

În fine, ultima situație în care Gazeta se chinuie să-ți dezvolte cu forța spiritul critic este cea legată de gluma făcută Mihaiu și Crețu colegului lor Nepomuceno.

După meciul pierdut cu Astra Giurgiu, ăștia doi i-au desenat o cruce pe ușă colegului lor și au adăugat formula preferată a analfabeților de Facebook când sunt înduioșați de moartea cuiva – RIP.

Adică ce-au vrut ei să spună?

Au vrut să spună că Nepomuceno a fost mort pe teren.

Expresii precum „cutărică a fost mort” sau „am fost morți” când vine vorba de un meci de fotbal se referă la o evoluție extrem de slabă, când un jucător sau mai mulți nu se văd.

Sau se referă la situații în care unuia sau mai multor jucători le lipsește energia fizică să conteze în meciul respectiv pentru că pregătirea fizică a fost greșită.

Ideea este că poți ajunge să vezi gluma ca fiind oribilă, macabră, odioasă doar dacă n-ai nicio treabă cu fotbalul și cultura obișnuită din jurul acestuia.

A fost o glumă proastă?

Pentru cei din exterior, care au un anume standard în ceea ce privește umorul, poate fi o glumă proastă.

Pentru cei care au făcut-o și pentru o bună parte dintre cei care au tangență cu lumea vestiarelor, este o glumă bună.

„Hăhăhă, l-au făcut mort pe ăla că n-a jucat nimic!”.

Da, să-l faci mort pe unul care nu joacă nimic este ceva obișnuit între colegi de echipă. Astfel de expresii fac parte din cultra vestiarului alături de altele care ar putea să-i ofenseze profund pe colegii de la Gazetă.

De exemplu expresia precum:

„Și ei au tot două mâini, două picioare… De ce să nu-i batem?!” – expresie care presupune că toți oamenii au două mâini și două picioare, fără să țină cont de cei care au o dizabilitate. Cum să elimini din discursul public o întreagă categorie de oameni? Cum?!!

sau

„Băieții au dat dovadă de bărbăție pe teren!” – expresie care presupune că doar bărbații ar putea demonstra caracter și că trăsăturile acestea sunt specific masculine, fără să ții cont de eforturile pe care miliarde de femei le fac zilnic în condiții grele ca să reușească în viață.

sau

„Oaspeții n-au contat după pauză” – expresie rasistă / xenofobă care induce ideea că imigranții nu au un aport important în ceea ce privește propășirea fenomenului fotbalistic.

Penibil?

Sigur că da.

Totuși, Gazeta a fost mereu inovatoare, știe unde merg lucrurile, așa că poți fi sigur că ăsta-i viitorul.

Dacă nu mă crezi, așteaptă până vom vedea la TV meciurile echipelor feminine ale cluburilor din Liga 1.

Dacă vei îndrăzni atunci să spui că nu-ți plac, vei afla de la Gazetă cât de primitiv ești.

Punem pariu?

Stefan Beldie Twitter

Ziarist sportiv interesat de fotbalul românesc și dezinteresat de prietenii cu oameni de fotbal, case de pariuri etc. În acest moment, am două colaborări în presa sportivă - iAM Sport și Digi Sport.


Postări asemănătoare

Doar dacă ești abonat Public

Șucu e pe punctul să descopere ceva interesant legat de fotbalul românesc... Sau nu.

De câte ori văd imagini cu Dan Șucu nelămurit de evoluțiile Rapidului, de atâtea ori îmi vine în minte o situație pe care acesta a trăit-o acum mulți ani, pe la începuturile afacerilor sale cu mobilă. Mai exact, pe când a cumpărat o fabrică de mobilă de la stat, parcă

Dan Șucu după un meci pierdut de Rapid cu Petrolul.
Doar dacă ești abonat Public

De ce Digi Sport ar trebui să-i aducă pe Ion Crăciunescu și pe Marius Avram în aceeași emisiune

Zilele trecute, Ion Crăciunescu și-a exprimat în direct o nemulțumire legată de statutul său la Digi Sport. Mai exact, legat de ceea ce percepe dânsul despre acest statut. Și a făcut-o atingând și o problemă care probabil exista de mai multă vreme în mintea sa - faptul că Digi Sport

Conflictul Ion Crăciunescu - Marius Avram
Doar dacă ești abonat Public

Varga greșește dacă-l dă afară pe Mandorlini de la CFR Cluj

Zvonurile sunt mai vechi, dar s-au întețit după fiecare dintre ultimele 3 meciuri în care CFR Cluj nu a câștigat. De fiecare dată, apare ideea că Varga nu are răbdare și confirmarea analiștilor că-i firesc să nu aibă răbdare raportat la ce sume a investit. Ambele chestiuni sunt adevărate. Dar

Andrea Mandorlini a făcut echipa CFR-ului să joace chiar dacă a pierdut foarte mulți jucători.