Mergi la conținut

De ce s-a vopsit Costin Ștucan

Ștefan Beldie
Ștefan Beldie
7 min timp de citire
De ce și-a vopsit Costin Ștucan părul roșu.

Cazul Costin Ștucan pare unul aparte, dar în realitate este relevant pentru mulți dintre cei care trăim / lucrăm public.

Includ ziariști / influenceri, dar și o parte importantă a publicului.

Și am să explic de ce.

Sigur, orice comentez se bazează pe simple percepții, nici pe departe pe vreo discuție exploratorie sau obișnuită cu Costin.

Deci probabilitatea ca ideile mele să fie unele superficiale este mare și mi-o asum.

Glumesc, nu am ce să-mi asum.

Asta cu "asumarea" este o formă de auto-glorificare tâmpă la care apelează mulți dintre cei care habar n-au pe ce lume sunt. Sau care au impresia că rostirea acestor cuvinte produce cine știe ce act de eroism impresionant pentru audiență.

Orice acțiune de-a ta implică ideea asumării indiferent că spui din vorbe că ți-o asumi sau nu.

Chiar și când ești genul de smiorcăit care dă vina pe alții din reflex, realitatea este că acțiunile / reacțiile / atitudinile tale sunt ale tale.

Iar dacă tu ai impresia c-ar fi cumva responsabilitatea altora, cei din jur vor avea grijă să vadă realitatea.

În fine, revenind...

Da, e o încercare de-a obține atenție

Îl bănuiesc pe Costin de-o-ncercare reușită de-a obține atenție.

Atât în momentul angajamentului de-a se vopsi roșu turbat dacă ne calificăm la Euro, dar mai ales în acest moment, când a trecut la fapte.

Atenție, nu spun că e o încercare sănătoasă sau nesănătoasă de-a obține atenție pentru că atunci chiar aș fi în totalitate pe lângă și n-aș avea cum să știu asta fără să discut cu el.

De altfel, chiar dacă aș discuta, tot nu cred c-aș obține mare lucru dintr-un motiv ce ține tocmai de faptul că ar fi o discuție între doi foști colegi despre un subiect neobișnuit.

Dar pot trage concluzii legate de orice gest de natură publică doar pe baza perepției mele - deci cred că e vorba de dorința de-a atrage atenția.

Care, teoretic, nu e ceva ciudat când ești ziarist și munca ta implică inclusiv să determini publicul să fie atent la ce produci.

Dar...

Am o nelămurire pe care mi-o voi lămuri măcar parțial acum, în timp ce scriu.

Nu știu dacă a făcut-o pentru simpla plăcere pe care obținerea atenției ți-o produce sau ca efect al unei presiuni pe care a resimțit-o?

Plăcerea obținerii atenției este o chestiune naturală, obișnuită.

Adică, suntem programați biologic și parțial social să apreciem atenția celor din jur pentru că, în profunzimile ei, atenția este de cele mai multe ori un semnal de securitate.

Normal, chestiunea își trage originile din vremuri în care să primești atenția celor din jur era importantă pentru supraviețuire, iar să fii ignorat implica efectul invers - riscai să nu supraviețuiești tocmai pentru că celorlalți nu le păsa de tine.

Deși azi nu mai trăim vremuri periculoase din aceste perspective, viața pe rețelele sociale ne antrenează-n continuare pentru tendințe de acest gen.

Nu-ți închipui că prea mulți dintre noi acționăm în social media doar pentru a ne satisface cine știe ce dorințe din vârful piramidei lui Maslow.

O facem și pentru chestiune aflate mult mai aproape de baza acesteia.

Bun, la ce tip de presiune m-am gândit c-ar putea de asemenea să stea la originea gestului său de-a-și vopsi păru-n roșu?

La presiunea obișnuită cu care mulți dintre noi ne confruntăm zilnic - să ne păstrăm conturul public.

Concret, în cazul lui Costin, ziarist specializat mai ales pe tratarea unor subiecte sensibile, care expun lipsa de caracter a multora dintre personajele implicate, poate să apară o "obligație" de-a a demonstra el însuși integritate cu orice prilej.

Ca nu cumva să pară ipocrit.

Pentru că dacă pari ipocrit, psihologic vorbind, intri iar în zona lipsei de securitate - adică cei din jur nu se pot baza pe ceea ce zici, pe eea ce ești.

Și dacă nu se pot baza pe tine, ghici ce fac?

Te elimină din trib.

Prin urmare, decizia lui Costin de-a pune-n practică ceea ce s-a angajat să facă poate fi și efectul acestei presiuni de-a se încadra în ceea ce el însuși așteaptă de la el, dar și în așteptările celorlalți.

A, să nu uit aici...

Ceea ce poate fi oarecum amuzant este că-n astfel de situații nu e vorba de ceea ce așteaptă de la noi oamenii apropiați.

Nu, nici pe departe.

E vorba de ceea ce așteaptă cei care ne comentează pe Facebook / Instagram / Twitter / TikTok.

Sau ceea ce credem noi c-ar aștepta aceștia.

Sigur, nu știu exact cum stau lucrurile în cazul lui Costin, dar ca nejucător la pariuri, pot paria pe o plicitisitoare apă plată că absolut nimeni dintre cei care contează în viața sa reală nu a făcut vreo presiune asupra sa să se vopsească.

Nici cei din viața virtuală nu au făcut direct vreo presiune, dar e posibil ca el să o fi simțit cumva.

Habar n-am.

Îmi place să scriu despre lucruri pe care nu le cunosc în profunzime, e atât de specific muncii multora dintre ziariști.

Ar mai fi ceva?

Da, ar mai fi.


Postări asemănătoare

Doar dacă ești abonat Public

Cei 3 influenceri care au speriat netul - Sergi Lopez, Daniel Șendre și Bogdan Tudor - Baratki

3 suporteri reușesc prin scrierile lor să influențeze masiv modul în care restul fanilor văd activitatea FCSB, Dinamo și Rapid

Cei 3 influenceri care au speriat netul - Sergi Lopez, Daniel Șendre și Bogdan Tudor - Baratki
Doar dacă ești abonat Public

Ce s-a spus sigur în emisiuni când tu nu te uitai

Așa cum Ilie Dumitrescu are stilul său inclusiv când duce gunoiul, așa și ceilalți ziariști sau analiști care apar în emisiunile dedicate fotbalului au stilul lor greu de confundat

Stoica, Moraru și Rădulescu sunt 3 dintre personajele cu identitate clar conturată în lumea televiziunilo
Doar dacă ești abonat Public

Ce va fi cu Golazo.ro?

Tolontan se află din nou în postura de-a construi ceva de la zero, dar fără sprijinul vizionar al lui Adrian Sârbu, fără Ovidiu Ioanițoaia, fără o televiziune în spate. Și fără banii caselor de pariuri, cel puțin momentan.

Cătălin Tolontan va avea o misiune dificilă la noul său proiect - Golazo.ro